Assalamualaikum.
Hari tu tiba-tiba teringin nak makan masakan kawan Pakistan kita yang sekarang sedang menyambung PhD di Ireland. Saya ni geng Pantai Timur yang amat tak gemar dengan masakan kari. Tapi setelah lama tinggal sebumbung dengan rakan saya ini, memang kari mereka buat sangat sedap dan berbeza dari kari kita. Lazat tak terhingga sampai boleh teringin. Waktu saya di Penang, mudah nak dapatkan masakan asli Pakistan tetapi saya sekarang menetap di tempat yang tiada restoren begini. Jadi saya whatsapp kawan saya tersebut untuk dapatkan resepi kari kentang mengikut cara beliau.
Terima kasih Roz sebab pernah mengenalkan saya kepada masakan ini.
Ini merupakan resepinya:
Mula-mula tumiskan sehingga bawang separa coklat,
1. Bawang merah x 1
2. Bawang Holland separuh (Nak lebih pun boleh)
(Potong dadu dan halus)
Bahan masakan:
3. Kentang x 2 - potong dadu
4. Serbuk jintan putih
Beli di sini: https://shope.ee/8A77uMoDNr
5. Jintan putih kasar
6. Serbuk kunyit
Beli di sini: https://shope.ee/9KJ5IaHM62
7. Serbuk ketumbar/ketumbar kasar yang ditumbuk
Beli di sini: https://shope.ee/8KQY6wYBlf
8. Serbuk cili
Beli di sini: https://shope.ee/B4qNhiOkL
9. Tomato x 1 (pilihan) - potong dadu
Saya gunakan tomato untuk dapat rasa manis dan masam yang boleh melengkapi rasa jintan dan ketumbar. Untuk masakan ini, saya suka rasa jintan yang kuat, jadi jintan manis tu saya letak lebih sikit. Sebenarnya saya terlupa untuk letakkan tomato tapi lepas tu saya terus ubahsuai. Tomato juga beri tekstur kepada kuah.
Cara saya masak:
Masukkan minyak masak dan tunggu sehingga panas. Tumiskan bawang-bawang sehingga separa coklat. Kemudian, masukkan jintan putih kasar, tumis sehingga naik bau. Masukkan kentang yang telah dipotong dadu itu dan masukkan serbuk jintan, serbuk kunyit, dan serbuk cili secukup rasa. Gaulkan sehingga sebati dengan minyak dan kentang. Setelah sudah sebati, tambah sedikit air untuk bagi ada sedikit kuah. Apabila air sudah menggelegak, tambah tomato yang sudah dipotong halus dan sebatikan dengan masakan. Kacau dan tudung kuali dengan penutup untuk 10-15 minit (bergantung kepada tahap air yang dimasukkan) bagi memastikan kentang lembut. Kacau ketika perlu bagi mengelakkan kerak di kuali. Saya boleh biarkan macam tu je sebab jenis periuk granit sukar untuk terbentuk kerak degil. Sudah hampir lembut, tambahkan garam secukupnya.
Setelah selesai masak, boleh lah dihidangkan dengan roti atau nan. Memang sedap gaisss.
Comments
Post a Comment